Het gezegde is; we zijn wat we dragen. Daarom is het zo dat er bij veel beroepen een bepaald soort bedrijfskleding past, wat ze herkenbaar maakt. Werkkleding is daarom erg in trek bij verschillende bedrijven en organisaties. Vaak word er een herkenbaar jack over de normale kleding gedragen om zo uniformiteit tussen het personeel uit te stralen.

We kennen bedrijfskleding in principe in twee verschillende soorten, de eerste is vaak een geval van “corporate fashion”. Zoals hierboven beschreven word is dit vaak om werknemers herkenbaar te maken. De tweede soort is voornamelijk voor de veiligheid. Dit word ook vaak bedrijfsveilige kleding of werkkleding genoemd.

Corporate fashion kan bestaan uit bijvoorbeeld blouses, polo’s en jacks. Terwijl bedrijfsveilige kleding en werkkleding vaak bestaan uit werkschoenen, overalls, werkhandschoenen en fluoriderende kleding. Vaak kunnen alle soorten kleding voorzien worden van bedrukking en/of borduursels. Zo kan men de bedrijfsslogan en/of bijvoorbeeld het logo van het bedrijf op de kleding laten zetten.

Het behoeft verder geen uitleg dat “corporate fashion” een vrijwilige keuze is van het bedrijf, terwijl veilige bedrijfskleding vaak verplicht is.

Verschillende normeringen en kenmerken.

De bedrijfsveilige kleding kan verdeelt worden in allerlei verschillende kenmerken en normeringen, dit is zodat men goed kan onderscheiden voor welk risico bepaalde werkkleding nodig of zelfs verplicht is.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het dragen van werkkleding mag niet onderschat worden, wanneer men bijvoorbeeld niet de juiste kleding draagt en er gebeuren ongelukken, kan het zelfs zo zijn dat de werkgever aansprakelijk is.

Dit dient voorkomen te worden! Daarom is het belangrijk dat voor dat een project begint de risico’s qua veiligheid op de werkplek worden geanalyseerd! Zo weet men precies welke bedrijfsveilige kleding nodig is, en wat voor potentiele risico’s de werknemers lopen. Als dit grondig uitgevoerd is kan het ook makkelijk naar de werknemers worden gecommuniceerd worden welke werkkleding ten alle tijden verplicht is. Het is verantwoordelijkheid van de werkgever om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) beschikbaar te stellen.