Werkschoenen zijn essentieel voor de veiligheid en het comfort van werknemers in diverse sectoren. Of u nu in de bouw, logistiek, gezondheidszorg of een andere industrie werkt, de juiste bescherming begint bij de juiste werkschoenen. De normeringen voor werkschoenen worden regelmatig bijgewerkt om te zorgen voor optimale bescherming, comfort en duurzaamheid. In dit artikel bespreken we de nieuwste normeringen van werkschoenen en wat deze betekenen voor uw werkplek.

Waarom Zijn Normeringen Belangrijk?

Normeringen zorgen ervoor dat werkschoenen voldoen aan bepaalde veiligheids- en kwaliteitsstandaarden. Deze normen zijn opgesteld door verschillende organisaties zoals de Europese Unie (EU) en de International Organization for Standardization (ISO). Ze helpen om de risico’s op de werkvloer te minimaliseren en zorgen ervoor dat werknemers beschermd zijn tegen specifieke gevaren.

Belangrijkste Normeringen voor Werkschoenen

  1. EN ISO 20345:2011Dit is de basisnorm voor veiligheidsschoenen in Europa. Werkschoenen die aan deze norm voldoen, moeten minimaal 200 joules aan impact kunnen weerstaan. Deze norm dekt een breed scala aan beschermende eigenschappen zoals:
    • Antislipzolen
    • Bescherming tegen penetratie
    • Antistatische eigenschappen
    • Hittebestendigheid
  2. EN ISO 20346:2014Deze norm is specifiek voor beschermende schoenen die een lagere impactbescherming bieden (100 joules) dan die vereist door EN ISO 20345. Ze zijn geschikt voor werkplekken waar minder risico op zware impact bestaat, maar waar toch bescherming nodig is tegen bijvoorbeeld perforatie en chemische stoffen.
  3. EN ISO 20347:2012Deze norm richt zich op beroepsschoenen zonder een beschermende neuskap. Deze schoenen bieden andere vormen van bescherming zoals antislip, antistatische eigenschappen en bescherming tegen vloeistoffen. Ze zijn vaak te vinden in de zorgsector, horeca en andere dienstverlenende beroepen.

Nieuwe Aanpassingen in de Normeringen

Met de technologische vooruitgang en veranderende werkplekomstandigheden worden de normen regelmatig herzien. Hier zijn enkele van de nieuwste aanpassingen:

Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid

De focus ligt steeds meer op duurzaamheid. Nieuwe normen vereisen dat werkschoenen geproduceerd worden met milieuvriendelijke materialen en methoden. Dit helpt niet alleen het milieu, maar zorgt ook voor gezondere werkomstandigheden.

Verbeterde Comforteigenschappen

Comfort is een cruciale factor, vooral voor werknemers die lange uren op hun voeten doorbrengen. Nieuwe normeringen houden rekening met ergonomische ontwerpen die betere ondersteuning en comfort bieden, zoals verbeterde inlegzolen en ademende materialen.

Bescherming Tegen Nieuwe Gevaren

Met de opkomst van nieuwe industrieën en technologieën zijn er ook nieuwe gevaren ontstaan. De nieuwste normen omvatten bescherming tegen specifieke chemicaliën, microbiële gevaren en elektrische risico’s.

Enhanced Slip Resistance

Antislipzolen zijn altijd een belangrijk aspect van werkschoenen geweest, maar nieuwe normen vereisen verbeterde prestaties op verschillende ondergronden, waaronder natte en olieachtige oppervlakken.

Tips voor het Kiezen van de Juiste Werkschoenen

  • Beoordeel de Risico’s op Uw Werkplek: Kies schoenen die specifiek zijn ontworpen om de gevaren van uw werkomgeving te weerstaan.
  • Let op het Comfort: Probeer verschillende stijlen en merken om te zien welke het beste passen en het meeste comfort bieden.
  • Controleer de Normeringen: Zorg ervoor dat de schoenen voldoen aan de nieuwste normen en certificeringen.
  • Onderhoud Uw Schoenen: Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw schoenen en zorgt ervoor dat ze hun beschermende eigenschappen behouden.

Conclusie

De nieuwe normeringen voor werkschoenen zijn ontworpen om de veiligheid en het comfort van werknemers te verbeteren. Door op de hoogte te blijven van deze veranderingen en de juiste schoenen te kiezen, kunt u zorgen voor een veiligere en productievere werkplek. Bij Ceulemans Werkkleding bieden we een breed scala aan werkschoenen die voldoen aan de nieuwste normeringen, zodat u altijd de beste bescherming krijgt.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze winkel. Uw veiligheid is onze prioriteit!